Tijdelijke verzendstop van 3 tot 10 juni voor renovaties; bestaande bestellingen worden verwerkt tot 1 juni.
Bestellingen na 1 juni worden hervat op 11 juni; ontvang één gratis MNZ MGO 30+ Manuka Honing als dank voor uw geduld. Excuses voor eventueel ongemak.

Nieuws  |  EN

Winkelwagen
Item added Item updated Item removed No more products on stock You entered wrong value.

Geen producten in de winkelwagen.

Home / Nieuws / Vervoer (pakket) tarief verhogingen in 2023

Vervoer (pakket) tarief verhogingen in 2023

3 december 2022

Zendingen binnen Nederland
Ieder jaar stellen vervoerders, waaronder PostNL, UPS, DHL, FedEx, DPD en GLS hun tarieven vast voor het komende jaar op basis van de kostenontwikkelingen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van brandstof- en loonkosten. Daarnaast zijn er investeringen nodig om de logistiek te verduurzamen en te voldoen aan de toenemende vraag. Zo wordt er geïnvesteerd in nieuwe sorteercentra, retailpunten en uitbreiding van personeel. De tarieven worden verhoogd bij alle vervoerders. Dit doen zij op basis van de stijging in kosten en de NEA-index. De nieuwe tarieven worden gebaseerd op de ontwikkelingen in de e-commerce branche het afgelopen jaar, in combinatie met de vastgestelde NEA-index: ook wel de jaarlijkse berekening van de kostenstijging van wegvervoer. Na de grote groeicijfers in de e-commerce branche in 2021, zijn de cijfers in de branche dit jaar gedaald tot het niveau van voor de start van de coronapandemie. De dalende cijfers dit jaar zijn ook toe te rekenen aan de ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen voor de economie, zoals de hoge brandstof- en energieprijzen en inflatie. Al deze ontwikkelingen vormen samen de basis voor de berekening van de NEA-index. Voor 2023 is de NEA-index vastgesteld op 8,7%. In de gehele markt worden aan de hand van de NEA-index en de verwachte stijging in kosten, de tarieven voor het nieuwe jaar bepaald. De hoge energie- en brandstofprijzen hebben veel invloed op consumenten en bedrijven. Als gevolg van deze stijging ziet PostNL zich genoodzaakt om per 1 januari 2023 een energietoeslag per pakket in te voeren. Deze energietoeslag bedraagt € 0,12 per pakket en geldt voor alle pakketsoorten. Per 1 januari 2023 rekent PostNL een energietoeslag als gevolg van de hoge energie- en brandstofprijzen. Het is niet bekend of deze toeslag weggaat zodra de brandstofprijzen dalen. Het is lastig te voorspellen wat de komende tijd gaat brengen.

Zendingen binnen Europa
Het gewicht van een zending heeft veel invloed op het verwerkingsproces. Lichtere pakketten gaan namelijk makkelijker en sneller door het verzendproces dan zwaardere pakketten. Om deze reden baseert PostNL per 1 januari 2023 de tarieven voor het versturen van EU-zendingen op basis van gewichtsstaffels. Het tarief van de zending wordt bepaald aan de hand van het gewicht van het pakket. Standaard wordt uitgegaan van een gewicht van 0 – 2 kg.

Visa Mastercard American Express Diners Club Discover
Alle prijzen zijn inclusief BTW
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram